Tillsammans till varje pris: Nazister välkomna till Stockholm Pride

1 Aug

Nazister saboterar QPOC-workshop på Sthlm Pride 2012 from Anarchopride on Vimeo.

På onsdagseftermiddagen den 1 augusti saboterade två nazister en separatistisk workshop  på Stockholm Pride. Workshopens syfte var att utbyta erfarenhet och idéer för HBTQ-personer med erfarenheter av att bli utsatta för rasism.

Dagen innan denna träff hade två av arrangörerna till workshopen blivit kontaktade av Fria Tider som publicerade en rasistisk artikel där en av arrangörerna hängs ut på bild. Nazisterna som kom från tidningen Fria Tider vägrade att lämna lokalen fastän arrangörerna samt deltagarna uttryckt att programpunkten var separatistisk och att nazisterna skulle lämna lokalen. Nazisterna kontrade med ”vi har betalat inträdesbiljetter så vi har lika stor rätt att vara här”. Kort därefter tillkallades ordningsvakter som till slut kunde avlägsna de två sabotörerna så att workshopen kunde börja, nu med låsta dörrar. Däremot fick nazisterna vara kvar utanför lokalen i Pride House och vänta in deltagarna efter workshopen. Detta trots att deltagarna flera gången uttryckt önskemål om att Stockholm Pride skulle avlägsna nazisterna från Pride House på grund av deras närvaro gjorde dem otrygga.

Först när en volontär från Stockholm Pride meddelade att nazisterna lämnat gången utanför lokalen vågade sig deltagarna ut från workshopen.  Det visade sig sedan att Stockholm Pride saknar policy och riktlinjer kring vilka som får vistas på Pride-området. Enligt en person från festivalledningen kan personer endast avlägsnas från området om de begår ett lagbrott, oavsett om de saboterar eller kränker festivalbesökare, och dessutom är öppna nazister. Flera av festivalbesökarna lämnade Pride House på grund av denna på brist på handling från festivalens sida då tryggheten inte kunde säkerställas. Representanten från festivalledningen avfärdade även kritiken från deltagarna som ”överdriven”. Samma person blev dock mållös när denne fick frågan ifall liknande agerande skett från festivalens sida ifall vita hbtq-personer hade drabbats av kränkningen.

Vi tycker Stockholm Priders agerande är oacceptablet och upprätthåller rasism. Om det  är detta som menas med en festival med temat ”Tillsammans”, på bekostnad av icke-vita HBTQ-personer vill inte vi vara med längre. Vi gör slut!


IPOC: Intersectional network for people of color.

 

 

Annons
%d bloggare gillar detta: