Vi gjorde slut och det är bara början

16 Aug
Under festivalen Anarchopride 2012 som hände första veckan i augusti i Stockholm gjorde många slut med Kapitalismen, Nationalstaten, Heterotvåkönssystemet och Ordningsmakten på olika sätt – detta är ex vi hatar och svär att aldrig gå tillbaka till. Ex som vi aldrig kan lita på igen. Ex vi aldrig kan ge en andra chans. Veckan fylldes av jävligt bra samtal och workshops på Kafé 44. Men också av jävligt hemska saker som nazister&poliser på Pride House.

Lördagen 4 augusti deltog Anarchopride tillsammans med Queers against pinkwashing på demonstrationen mot Counterjihadrörelsen vid Norra Bantorget. Vi höll tal och hade banderoller; Inte i vårat namn & Queers against borders. Sammanlagt var vi minst 500 motdemonstranter. EDL-fascisterna verkade få plats i två SL-bussar. Polisen var brutal och personer i motdemonstrationen blev misshandlade, slagna med ridspön och hundbitna.
Efter demonstrationen var det dags för Anarchoprides efterfest i Tantoparken. Tal, djs, standup, dans och skönt häng. En chans att återsamlas efter dagen och höra hur ens vänner mådde. Någon gång efter 22-tiden på kvällen blev dock festen attackerad av ett gäng våldsamma, påverkade och extremt sexistiska och transfobiska vita män i 20-40 års åldern. De hade trakasserat personer från festen som gått till och från toaletterna genom att skrika transfobiska & tjejhatiska kommentarer efter dem och vara närgångna. Några personer fick till slut nog och gick fram till männen och sa att deras beteende inte är okej någonstans och att de ska dra från parken. Männen började då spotta och slå dem som sagt ifrån. De riktade särskilt in sig på personen som de läste som snubbar. Resten av festen ropades till platsen och cirka 50 arga och rädda queers slöt upp tillsammans mot de våldsamma männen. QUEERS BASH BACK! Vi lyckades gemensamt få bort männen från platsen! Vi tog tillbaka Tanto, inte bara från kommersiella Sthlm Pride, utan också från transfobiska våldsmän.

När vi fått bort männnen började vi ta reda på vilka av oss som blivit skadade. Det var mörkt och kaosigt i parken och först efteråt kunde vi få en bättre överblick på vad som hänt. Vi samlade ihop oss till en gemensam informationsspridning om vad som hänt där vi också frågade om någon var skadad. Åtminstone fem personer hade fått slag mot huvudet och ansiktet, flera hade fått slag på andra delar av kroppen. En person behövde åka till sjukhus för att sy.

Dagen efter hade vi traumasupport på Kafé 44, en grupp på svenska och en grupp på engelska, där de som deltog hade möjlighet att prata om sina erfarenheter dels från motdemonstrationen och dels från efterfesten. Det är viktigt att vi tar hand om varandra och oss själva efter våldsamma erfarenheter. Det är viktigt att vi fortsätter prata om hur det blir för oss att se våld, att bli utsatta för våld och att använda våld.

Sthlm Pride – mainstreamsamhället i miniatyr – är över för i år. Men det heterosexistiska fascistsamhället byggt på pengar fortsätter tyvärr ännu existera. Alltså fortsätter det queeranarkistiska motståndet.

Kom ihåg, vi kan slå tillbaka.

Och vi slår tillbaka.

Annons
%d bloggare gillar detta: