Från paraden

”NI FÅR INTE DEMONSTRERA”

Lördagen 2.8.2014 samlades vänner och bekanta, för att fredligt demonstrera mot polisens närvaro i paraden. Demonstranterna gick med i paraden vid Kungsträdgården.

Till en början var det tre personer per banderoll och efter hand anslöt sig fler och fler för att gå med banderollerna.

Banderollerna som bars framför pridepolisens block löd ”Queers still not <3ing the police” och ”inga snutar ingen militär inte i palestina inte i pride” och den tredje banderollen som bars bakom polisens block löd ”Har pridepolisen hjälpt till att deportera HBTQ-flyktingar?”

Syftet med demonstrationen var att kritisera och ifrågasätta polisens närvaro i prideparaden (och pride över huvudtaget). Prideparaden startade ur Stonewallupproret 1969 i USA då hbtq-personer kämpade mot polisens våld och trakasserier. På lördagen blev demonstranterna under tre tillfällen ombedda att lämna paraden.

Den sista gången på ett väldigt aggressivt sätt då en paradfunktionär rusade fram till den bakre banderollen och rev den itu. Efter detta ryckte och rev hen i banderollen och försökte slita den ur händerna på pridedemonstrantrna. När demonstrantrna försökte lugna henom och undrade varför de inte fick delta i paraden fick de till svar att ”Ni får inte demonstrera”.

Enligt hen var det poliser i polisblocket som ville att vi skulle gå trots att polisen aldrig kom fram själva för att prata med oss. Utöver detta kunde funktionären inte referera till några faktiska bestämmelser för varför vi inte fick delta. Beslutet tycktes ha tagits på godtyckliga grunder av paradledningen.

Till skillnad från förra året gick demonstranterna klart hela paraden, ingen blev skadad och det skedde aldrig någon direkt konfrontation med polisen.

10570458_10153034540958032_7018752132277830526_n[1]

Annons
%d bloggare gillar detta: